Zelf Gezonde Energie-Repen Maken!

Vandaag ga ik jullie laten zien hoe je zelf gezonde energierepen kunt maken op basis van alleen gedroogd fruit, noten en zaden. Een stuk gezonder dan de voorverpakte variant die vaak vol toegevoegde suiker, onverzadigde vetten en conserveermiddelen zit. Ideaal als tussendoortje of na het sporten, of als je de behoefte hebt aan iets zoets. Let’s begin!

Ik heb dit lekkere recept gekregen van een collega, die onlangs op werk verscheen met heerlijke, zelfgemaakte energie-repen. Na een stuk te hebben geproefd was ik om en ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Het is eigenlijk enorm simpel te maken en kost ongeveer een kwartiertje van je tijd.

Ingrediënten die je nodig hebt:

– Dadels (vers of gedroogd)

– Cranberries

– Walnoten en/of pecannoten

– Sesamzaad en/of lijnzaad

– Geraspte kokosnoot

– Walnootolie

– Optioneel: honing

Verder heb je een bakje, bakpapier en een keukenmachine/blender nodig.

Stap 1. Ontdoe de dadels van hun pit (of koop ze pitloos) en doe ongeveer 250 gram is de blender. Doe hier een kleine eetlepel walnootolie bij en blend tot de dadels flink gemalen zijn.

Stap 2. Voeg nu naar smaak de overige ingrediënten toe aan de blender. Ik heb wat sesamzaad, lijnzaad en geraspte kokosnoot eraan toegevoegd samen met een handvol cranberries en gebroken walnoten en pecannoten.

Stap 3. Blend totdat het de consistentie heeft bereikt die je zelf lekker vindt. Wil je grote stukjes noot en cranberry in je reep blend dan kort, wil je liever een gladdere mix blend dan wat langer.

Stap 4. Als je net als ik gedroogde dadels hebt gebruikt dan kan het zijn dat de mix net een tikje droog is. Ik heb om die reden nog een eetlepel honing erbij gedaan en geblend tot de massa lekker ‘sticky’ is. Met verse dadels hoeft dit waarschijnlijk niet aangezien deze van zichzelf wat plakkeriger zijn.

Stap 5. Leg een laagje bakpapier op de bodem van een bakje (ik heb een klein ovenschaaltje gebruikt) Verspreid de mix over het bakje en druk het aan tot het glad is. Leg nu een laagje bakpapier over de mix heen en zet het voor minstens 3  uur in de koelkast (ik zelf heb het de hele nacht in de koelkast laten staan).

Stap 6. Snijd met een mes plakken af van de energie-mix. Het beste kun je door het bakpapier heen snijden, dan heb je gelijk een wikkel voor je energie-reep.

Klaar! Heerlijke repen die je een een energie-boost geven. Door het gedroogde fruit bevatten deze repen van nature veel suiker, hiervan krijg je de energie, maar eet dus met mate. Je zult zien dat een klein stukje al goed vult aangezien de repen verder vol zitten met gezonde noten en zaden, waardoor ze heel vezelrijk zijn. Je kunt natuurlijk ook bepaalde ingrediënten veranderen, dus bijvoorbeeld amandelen of rozijnen erin doen.  Ik raad aan om wat je over hebt na het eten terug te zetten in de koelkast, dit houdt de repen lekker stevig.

Deze repen helpen je ook gelijk een portie gezonde noten binnen te krijgen, wat recentelijk is gebleken erg gezond te zijn. Lees hier waarom.

Groetjes, Rachèl

16 thoughts on “Zelf Gezonde Energie-Repen Maken!

  1. Hallo,
    Het is mij nog niet helemaal duidelijk Hoeveel van alles erin moet.
    Het ziet er heerlijk uit dus ga het zeker een keer maken dorda ik weet hoeveel van wat erin moet.

  2. Hey,

    Ik heb dit recept al een paar keer gebruikt en vind het heerlijk, maar ik ga deze zomer op trektocht door Europa met m’n vriendin en vroeg af hoelang deze energierepen houdbaar zijn, dan kan ik er eventueel een groot aantal maken op voorhand en meenemen.. Alvast bedankt!

    • Hoi Celine,
      Ik durf eigenlijk niet te zeggen hoelang ze houdbaar zijn. In de koelkast zeker een vrij lange tijd, maar voor onderweg (zeker in de zomer) weet ik het niet precies. De dadels die erin zitten zijn vrij lang houdbaar (ongeveer een half jaar). Ik denk dat je ze best een week kan bewaren, en daarna even moet proeven of ze niet vies smaken. Succes en alvast veel plezier op trektocht! 😀

  3. Goed alternatief!!!,ikzelf heb na vele jaren die mueslirepen uit de supermarkt ook een oplossing/tussenweg erin gevonden:5 kopjes vruchtenmuesli EVEN APART IN BAK DOEN VOORDAT HET VERMENGD WORDT MET DE HIERNA KOMENDE INGREDIENTEN!! (niet te verwarren met cruesli) en 8 EL honing,8 EL pindakaas en 4 EL rietsuiker een flinke scheut zonnebloemolie en DEZE ingredienten in een pannetje op LAAG vuur laten mengen totdat het gaat pruttelen,wel erbij blijven en goed met houten lepel blijven roeren totdat de suikerbestanddelen opgelost zijn,de oven aanzetten op 30 graden en de braadslee op aanrecht zetten (het rooster dient op de onderste richel te staan.
    Zodra de suiker niet meer wordt gevoelt met roeren het mengsel bij de muesli doen en goed vermengen,duw met gewassen handen het geheel plat en doe dit in de oven voor 45 minuten,met pannekoeksmes repen drukken en daana blokjes maken……na de 45 min af laten koelen en met een pannekoeksmes onder de bodem losmaken (beetje wrikken) en smullen maar GEZOND EN VOEDZAAM EN LEKKER.
    geniet ervan….!!

    • Bedankt! Ik ook inderdaad en dan ga je gauw koekjes of snoep zitten snaaien..maar dit is dus een gezondere optie en lekker vullend! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *