Switch up your breakfast!!

ontbijt2De meeste mensen in Nederland eten vrijwel allemaal een zelfde soort ontbijt. Brood met beleg, zoals hagelslag of pindakaas, salami of kaas. Een andere optie is ontbijtgranen met yoghurt of voor de extra gezonde mensen onder ons een bakje havermout met fruit. Zelf eet ik ook altijd graag zo’n soort ontbijt omdat je dit als het ware ‘aanleert’. Ik heb aangeleerd zoetachtig ontbijt te eten en de hartigere dingen voor later op de dag te bewaren. Terwijl ontbijt toch zo’n mooie gelegenheid is om een eerste portie groente en nutriënten binnen te krijgen. Geïnspireerd door het ontbijt in andere werelddelen probeer ik mijn ontbijt om te gooien! Kijk je mee?

Eetgewoontes kun aanleren. Zo at ik ’s middags nooit warm. Het idee om in de middag een hartige, warme maaltijd te eten vond ik zo raar, ik at vroeger altijd gewoon brood met zoet en hartig beleg. Tot ik het een relatie kreeg met mijn huidige vriend uit Italië die zo’n koude, saaie lunch maar niks vond. Sindsdien eten we in het weekend altijd uitgebreid warm tussen de middag.

Dus als het kan met lunch, dan kan ik mijn ontbijt ook aanpassen toch! The New York Times publiceerde een artikel genaamd Rise and Shine waar ze laten zien wat kinderen van over de hele wereld ontbijten. Sommige ontbijtjes blijken een stuk voedzamer dan ons brood met hagelslag, dat overigens ook voorbij kwam in de reportage!

12EatersAllOver-ss-slide-IYCK-master675-v3Dit jonge meisje, Saki Suzuki, uit Japan heeft bijvoorbeeld wel een heel ander soort ontbijt voor zich als een Nederlands kind. Zo zie je dat haar ontbijt bestaat uit gegrilde zalm en omelet, samen met wat rijst, komkommer, pompoen in soya saus, miso soep en natto.

12EatersAllOver-ss-slide-5DDA-master1050Of bijvoorbeeld dit uitgebreide zaterdagontbijt van de 8 jarige Gunce Gursoy uit Istanbul, bestaande uit groente, olijven een een hoop andere dingen die je niet zult terugvinden op de Nederlandse ontbijttafel. (Voor meer foto’s zie Rise and Shine artikel)

Dit zette me aan het denken. ’s Avonds experimenteer ik graag met allerlei verschillende gerechten uit verschillende keukens. Waarom ben ik dan niet wat creatiever in de ochtend? Ik kom niet verder dan een bakje havermout met fruit en kaneel. Dat overigens wel een heel gezond ontbijt is, daar niet van, maar wel altijd zo hetzelfde…

Ik wilde dus proberen eens wat andere soorten, gezonde, ontbijten te gaan maken, voornamelijk in het weekend of op mijn vrije dagen want dan heb ik lekker de tijd. Geïnspireerd op het Japanse ontbijt (mensen in dit land worden niet voor niets gemiddeld ouder dan in andere landen) en het Turkse ontbijt bracht ik wat meer groente in mijn ontbijt en was ik niet bang voor wat andere hartige toevoegingen zoals gorgonzola en avocado.

ontbijt1First attempt: zoete puntpaprika met scambled eggs met tomaat.

ontbijt2Second attempt: geroosterd brood met avocado, tomaat en een snufje zout, scrambled eggs met tomaat, een mandarijntje en een stuk brood met gesmolten gorgonzola.

Dit waren mijn eerste twee pogingen. Ik ben nog niet al te creatief, maar de eerste stappen zijn gemaakt, en het bevalt hartstikke goed! Volgende keer probeer ik een extra stap te maken en misschien ook eens een stukje zalm of andere groente te includeren.

ontbijt3ontbijt4Ik volg een blogger/youtuber op Instagram genaamd ‘sloabn’ die altijd die mooiste, gezondste ontbijtjes maakt. Kijk dan hoe verrukkelijk dat eruit ziet, en wat een goede start van de dag! Uiteindelijk is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag omdat het energie levert voor de rest van de dag! I must also try!

Hopelijk kan ik over een tijdje een artikel plaatsen met foto’s van al mijn gezonde, exotische, ontbijt-experimenten. Eten jullie wel eens een ander soort ontbijt? Zo ja, wat dan?

Ik sluit af met dit filmpje over ontbijt overal ter wereld 🙂

Groetjes, Rachèl

 

4 thoughts on “Switch up your breakfast!!

  1. Bedankt voor de lekkere recepten! Tip: de avocado is ook erg lekker op het broodje met gesmolten gorgonzola. De milde smaak van avocado past perfect bij de sterke smaak van de gorgonzola.

  2. Leuk om te lezen dat er meer aan het experimenteren gaan slaan.
    Ja ik eet vaker ‘anders’ zoals laatst boerenkoolsalade met paprika en mandarijntjes met een dressing op basis van olijfolie en citroen.. Ook maak ik vaker een bamisoep met allerhande soorten groenten die ik dan in buis heb, sojablokjes en natuurlijk noodles/bami. Hartige egg-muffins ben ik ook een voorstander van, fijn als je allerlei restjes hebt die op moeten!

    • haha..nee ik ben er nog hoor..no worries! Had wel even een pauze genomen omdat het soms wel moeilijk is om te combineren met mijn drukke baan, maar probeer gewoon weer geregeld te posten vanaf nu! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *