Natuurlijke ‘poeder’ deodorant: review!

Natuurlijke deodorant veiliger en beterSinds een aantal jaar is er commotie over het gebruik van deodorant. Zo zouden parabenen of aluminiumchloride in deodorant borstkanker veroorzaken. Het onderzoek is zeker niet uitsluitend hierover maar veel mensen zijn wel angstig geworden. Sindsdien zijn er deodorants op de markt gekomen zonder parabenen of aluminiumchloride, maar deze bevatten nog wel andere chemicaliën. Ik testte een bijzondere natuurlijke poeder deodorant die alleen natriumbicarbonaat bevat, een stof die ook gebruikt wordt in eten en medicijnen. Kijk je mee?

DSC02884

Als eerste wil ik even kort ingaan op de commotie rondom deodorant gebruik. Er doen veel wilde verhalen de ronde die veelal gebaseerd zijn op niks. Ik kijk zelf graag naar de feiten uit onderzoek, ik ben zelf immers ook wetenschappelijk onderzoeker. Op dit moment is het volgende bekend:

– Parabenen hebben een licht oestrogeen-achtige werking. Oestrogeen is het vrouwelijke hormoon dat cellen in de borst doet groeien en delen. Uit onderzoek is gebleken dat een hoge hoeveelheid oestrogeen gelinked is aan borstkanker. Belangrijk is hierbij om te weten dat het oestrogeen dat het lichaam zelf aanmaakt honderd tot duizend keer zo sterk is dan de lichte oestrogeen-achtige parabenen. Situaties die hoge oestrogeenniveaus veroorzaken zoals geen kinderen baren, een late menopauze, gebruik van hormoonpreparaten of overgewicht zijn dus veel sterker gerelateerd aan borstkanker dan het gebruik van parabenen. (american cancer society, 2014)

– Er is geen duidelijke relatie gevonden tussen borstkanker en het gebruik van aluminiumchloride. De huid neemt slechts extreem lage concentraties van deze stof op, kleiner dan de hoeveelheid die je bijvoorbeeld via voeding binnen zou krijgen. Weefsel van vrouwen met borstkanker bevatte ook niet meer aluminiumchloride dan weefsel van vrouwen zonder borstkanker. (american cancer society, 2014)

Naamloos

Dat gezegd hebbende snap ik dat sommige mensen toch alsnog liever iets natuurlijks gebruiken. Wie weet laat toekomstig onderzoek immers andere resultaten zien. Ondanks de feiten gebruik ik zelf dus ook liever natuurlijkere deodorant.

Het product dat ik testte komt uit de deodorant lijn van ‘The Ohm Collection’. Deze lijn bevat deodorant gemaakt van natriumbicarbonaat en essentiële oliën . Natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout genoemd) is een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist.

Natriumbicarbonaat werkt goed als deodorant omdat het een interactie aangaat met de zuren in het zweet en zo de vieze geur neutraliseert en aangezien het de ph-waarde verandert (minder zuur maakt) waardoor bacteriën die een onaangename geur veroorzaken uitgeschakeld worden (Lamb, 1946). Dit type deodorant zorgt er dus niet voor dat je minder zweet maar wel dat je zweet niet stinkt.

ohm collectionIk probeerde de geur ‘kokos’, maar de lijn bevat ook de geuren sacred frankincense, jasmijn, gardenia, neroli en wild crafted cefer (zie foto hierboven van website The Ohm Collection) De deodorant komt dus in een poedervorm, wat een beetje apart en even wennen is.

natuurlijke deodorant review

De gebruiksaanwijzing is simpel: dep poeder op plaatsen waar je het graag droog en fris wilt houden. Je neemt dus een beetje poeder met je vinger uit het bakje en dept dit onder je oksel. Als je je handen liever schoon houdt dan zou je het ook kunnen aanbrengen met een kwastje of een watje of iets dergelijks. natuurlijke onschadelijke deodorant kopen

Ik heb de deodorant een aantal dagen geprobeerd. Het voordeel ervan vind ik dat het dus natuurlijker is dan ‘normale’ deodorant en daardoor wellicht veiliger. Ook ruikt de deodorant van The Ohm Collection erg lekker naar kokos wat een van mijn favoriete geuren is. De deodorant is daarnaast erg zuinig in gebruik, je hoeft elke keer maar een klein beetje poeder te gebruiken.

Het nadeel is dat de deodorant wat minder lang werkt dat een normaal type deodorant. De deodorant houdt je zeker een aantal uren fris, maar naarmate de dag vordert is eenmaal aanbrengen niet voldoende (voor mij in ieder geval) om de hele dag fris te blijven. Op zich hoeft dit niet een groot probleem te zijn. Je kunt de deo gewoon in een klein potje doen (zoals te zien op de foto) en deze meenemen in je tas. Daarnaast stopt deze deodorant dus niet het zweten, maar zorgt het alleen dat het niet stinkt. Wil je dus echt de hele dag kurkdroge oksels dan is dit misschien niet iets voor jou.

DSC02882

De deodorant is o.a. te koop bij de groene drogist en een pot van 120 gram kost 22 euro. Hier doe je echter zeker een half jaar mee, dus dat komt qua prijs dan dicht in de buurt bij een normale deodorant aangezien je die vaker moet kopen.

Groetjes, Rachèl

Referenties

American Cancer Society, 2014: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/antiperspirants-and-breast-cancer-risk

Lamb, John Henderson (31 May 1946). “Sodium Bicarbonate: An Excellent Deodorant”. The Journal of Investigative Dermatology 7 (3): 131–133.

7 thoughts on “Natuurlijke ‘poeder’ deodorant: review!

 1. Superspul.
  Beter dan anti transpirant.
  Ik doe eerst een klein beetje vaseline op de vingers van mijn beide handen en vet mijn oksels een klein beetje in.
  Dan een beetje poeder op mijn vingers en hopla, geen geknoei bij het onder je oksels aanbrengen.

 2. Ik gebruik deze deo al een half jaar, het potje is nog niet leeg.
  Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik meer zweet, mijn oksels zijn kurkdroog en ik ruik de hele dag niet, zelfs niet ’s ochtends na het slapen. In het verleden had ik wel eens opgezette okselklieren, maar sinds ik deze deo gebruik niet meer. Na ongeveer 4 weken gebruik kreeg ik rode schrale plekken onder mijn oksel en kon deze deo een week niet gebruiken. Daarna heb ik het niet meer gehad. Misschien smeerde ik het te ver uit??
  In het begin vond ik het lastig gebruiken, nu is voor mij de beste manier: ik schud wat op mijn vingers en breng het aan op droge oksels.
  Ik heb de geur gardenia, maar stel je hier niet te veel van voor: recht uit het potje ruikt het heerlijk naar bloemetjeszeep, maar verder ruik je er niks van.
  Voor mij nooit meer een andere deo!!

 3. Wat een leuk review, ik word er wel nieuwsgierig naar! 🙂 Al vind ik van een gewone deodorant het wel handig dat je het op kunt spuiten snel tussendoor bijvoorbeeld. En mij lijkt dat dit net even wat lastiger op te doen is als je bijvoorbeeld ergens bent. Ik zou hem zelf dan in de ochtend gebruiken en overdag een normale deodorant meenemen.

  • “the government has legislated morality; ever heard of slavery? it was immoral and the president stood for what was right just and moral. it was outlawed by cos#&ens.rg8221;Funny. There are more slaves in the world today than pre-civil war. About 27 million world wide and over 300,000 in America alone. Yes, it’s illegal, but people do it b/c laws don’t change hearts. That is the point he is making. Making something illegal doesn’t actually make it go away it just makes it where the government can punish people for it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *