Zo eet & drink je je kater weg!

anti-kater eten en drinkenVeel alcohol drinken is niet best voor je. Hoge inname van alcohol is o.a. gerelateerd aan borstkanker, hart- en vaatziekten en leverbeschadiging. Daarnaast onttrekt het vocht aan je lichaam wat je huidje niet ten goede komt! Maar, let’s be real, ook al neem je je elke keer weer voor minder te drinken, toch lopen we allemaal vaak weer zwalkend en lallend naar huis! Waarschijnlijk was het een mooie avond, maar we weten allemaal dat de ochtend daarna wat minder charmant is. Knallende koppijn, droge mond, misselijk. Maar je kunt een aantal dingen doen om te kater de kop in te drukken en dat laat ik je vandaag zien!

De avond zelf

Wil je al proberen tijdens de avond zelf je kater van de volgende dag te beperken drink dan tussen elke 2 glazen alcohol een glaasje water. Vind je een tripje naar de bar voor een glas water een te vervelende onderbreking is terwijl je staat te ‘twerken’ op de dansvloer, neem dan een klein flesje water mee in je tas. Maar vergeet niet, hoeveel water je ook drinkt, een kater heeft niet alleen te maken met dehydratie, dus afzien zul je alsnog de volgende dag. Alleen wel wat minder!

kater3Ben je vergeten water te drinken, neem dan bij thuiskomst zoveel mogelijk water tot je als je kunt verdragen. Nog beter, neem een kopje witte thee of cafeïnevrije groene thee. De antioxidanten in de thee zullen gelijk aan de slag gaan om de schade van de alcohol te lijf te gaan. Alcohol veroorzaakt een grote hoeveelheid ‘vrije radicalen’ in je lichaam, een kopje antioxidanten is dus een stofzuiger voor deze boosdoeners.

De volgende ochtend

Ouch!! Waarom drink ik toch altijd zo veel?! Ik ga vanaf nu af aan NOOIT meer drinken! Echt! Nooit meer! kater2Ok…heb je je eindelijk uit je bed weten te slepen (na zoveel mogelijk nachtrust)? Heel goed! Op naar de keuken! Voor degene die echt nog niet aan eten moeten denken, begin dan wel alvast met wat te drinken:

Kokosnootwater

Kokoswater bevat naast ongeveer 94% water, een aantal micromineralen en nutriënten die van belang zijn voor onze gezondheid. Zo bevat het veel kalium en elektrolyten (Yong et al, 2009). Elektrolyten zijn waterige oplossingen die zouten in een opgeloste vorm bevatten. De verdeling van deze zouten in het lichaam, de zogenaamde elektrolytenhuishouding, verkeert in een bepaald evenwicht. Inname van elektrolyten kan deze huishouding weer in balans brengen bij uitdroging of diarree. – See more at: http://www.healthyandhandsome.nl/voeding-2/kokoswater/#sthash.7c9Q71rY.dpuf
meer kalium da
Kokoswater bevat naast ongeveer 94% water, een aantal micromineralen en nutriënten die van belang zijn voor onze gezondheid. Zo bevat het veel kalium en elektrolyten (Yong et al, 2009). Elektrolyten zijn waterige oplossingen die zouten in een opgeloste vorm bevatten. De verdeling van deze zouten in het lichaam, de zogenaamde elektrolytenhuishouding, verkeert in een bepaald evenwicht. Inname van elektrolyten kan deze huishouding weer in balans brengen bij uitdroging of diarree. – See more at: http://www.healthyandhandsome.nl/voeding-2/kokoswater/#sthash.7c9Q71rY.dpuf

Kokoswater bevat naast ongeveer 94% water een aantal micromineralen en nutriënten. Zo bevat het veel kalium en elektrolyten (Yong et al, 2009). Elektrolyten zijn waterige oplossingen die zouten in een opgeloste vorm bevatten. De verdeling van deze zouten in het lichaam, de zogenaamde elektrolytenhuishouding, verkeert in een bepaald evenwicht. Inname van elektrolyten kan deze huishouding weer in balans brengen bij uitdroging in het geval van een kater. Ook verliest je lichaam door alcohol veel kalium, en laat kokosnootwater nou net bomvol zitten met kalium! Daarnaast is kokoswater een ‘zacht’ drankje wat gemakkelijk binnen is te houden als je je misselijk voelt.

Witte thee

Grote hoeveelheden alcohol veroorzaakt een proces in je lichaam waarbij veel ‘vrije radicalen’ vrijkomen. Deze boosdoeners veroorzaken schade aan het DNA in je cellen, wat op lange termijn kan leiden tot ziektes. Vrije radicalen kunnen weggevangen worden door antioxidanten. Witte thee zit boordevol antioxidanten en bevat weinig cafeïne. Het is dus een ideaal anti-hangover drankje. Drink je liever groene thee dan kan dat ook, zorg er alleen wel voor dat deze cafeïnevrij is aangezien veel cafeïne je hoofdpijn erger kan maken!

eten om kater te verminderenLauw water met citroen

Pers een halve citroen uit in een glas met lauw water. De citroen zit vol met vitamine C, een antioxidant, waarvan is aangetoond dat het schade van alcohol kan beperken. Daarnaast stimuleert citroen de leverfunctie, zodat het sneller de alcohol kan afbreken.

citroen-huidBen je inmiddels al toe aan wat eten, val dan niet voor de verleiding van een vette hap ook al heb je daar nu juist zo’n zin in. Je lichaam heeft al genoeg te verduren gehad dus om het nu ook nog een enorme vette, suikerrijke maaltijd te laten verwerken is niet ideaal. Kies daarom voor een van de onderstaande etenswaren:

Bananen

Bananen bevatten veel kalium. Je lichaam verliest kalium door alcoholinname, dus een banaan kan de verhouding kalium-natrium in je lichaam weer in balans brengen. Daarnaast is een banaan zacht voor je maag, die waarschijnlijk nogal overstuur is.

Eieren

Eieren bevatten veel verschillende aminizuren, waaronder cysteine, dat de kater-veroorzakende gifstof ‘acetaldehyde’ helpt afbreken. Daarnaast zijn ze lekker hartig en geven ze goede energie om rustig aan je dag te beginnen. Maak bijvoorbeeld scrambled eggs met tomaat op een stukje toast. Tomaat zit vol met lycopeen, een antioxidant!

Citroenen kunnen bijdragen aan een betere vertering doordat ze de lever aanzetten meer gal uit te scheiden en de werking van de enzymen uit de lever versterken. Zoals jullie misschien al weten is de lever ons belangrijkste orgaan voor de ontgifting van het lichaam doordat het schadelijke of giftige stoffen uit je bloed haalt. Doordat citroenen een boost geven aan de lever zal het bloed beter gezuiverd zijn wat terug te zien zal zijn in je huid, waar minder pukkeltjes zullen ontstaan. – See more at: http://www.healthyandhandsome.nl/uncategorized/beautyfood-citroen-voor-een-egalestralende-huid/#sthash.sHTPuyOv.dpuf
meer kalium daBananen

Aspergus

Uit onderzoek is gebleken dat aspergus aminozuren bevatten die alcohol helpen afbreken en de levercellen beschermen (Kim et al, 2009). Een lekkere portie aspergus, met een eitje, is dus een ideale katerlunch!

Noten

Een handje noten, zoals walnoten of amandelen, stabiliseert je bloedsuikerniveau en zit vol met vitamine E, ook weer een oxidant die je zal helpen de schade van alcohol te beperken!

gezond eten na katerVitamine B-complex

Neem een vitamine B complex tablet. Zware alcoholinname verminderd de hoeveelheid vitamine B1, oftewel thiamine, in je lichaam. Alcoholisten hebben daarom vaak een tekort aan deze vitamine omdat alcohol de opslag van deze vitamine in je lichaam remt. Neem dus bij een erge kater een vitamine B complex. Dit helpt wellicht niet tegen de klachten van de kater, maar brengt wel je lichaam sneller weer op orde!

Sterkte met je verschrikkelijke kater, maar onthoud: this too shall pass! 🙂

Groetjes, Rachèl

 

Referenties

Yong,J.W.H., Ge, L., Ng, Y.F., Tan, S.N. (2009) The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water. Molecules: 14; 5144-5164

Kim BY, Cui ZG, Lee SR, Kim SJ, Kang HK, Lee YK, Park DB. Effects of Asparagus officinalis extracts on liver cell toxicity and ethanol metabolism. J Food Sci. 2009; 74(7):H204-8

2 thoughts on “Zo eet & drink je je kater weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *