Go Nuts!

Vandaag ga ik het weer hebben over noten, walnoten voornamelijk. Hoezo alweer? Ik schreef namelijk ook al dit artikel over waarom walnoten zo gezond zijn. In dit artikel beschrijf ik waarom deze noten zo goed voor je zijn en hoe je ze kunt eten in verschillende recepten. Mocht je nou nog niet overtuigd zijn, dan zullen de resultaten van dit recente onderzoek je misschien wel overhalen eens wat vaker noten in huis te halen!

Een studie in Spanje onder 7000 oudere mensen (55 tot 90 jaar) heeft namelijk geconstateerd dat mensen die regelmatig noten eten, voornamelijk walnoten, langer leven! De onderzoekers suggereren dat mensen die meer dan drie keer per week noten eten een lager risico hebben om te overlijden aan kanker of hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Dit effect was zelfs zo groot dat mensen die meer dan 3 porties noten (1 portie is ongeveer 28 gram) per week aten 55% minder kans hadden om te het overlijden aan hart- en vaatziekten en 40% minder kans om te overlijden aan kanker (Guasch-Ferré et al,2013).

In de studie bleek dat de groep mensen die noten aten 39% minder kans hadden om te sterven vergeleken met de groep die geen noten at. Voor walnoten bleek dit effect zelfs 45%. Kortom mensen die noten aten hadden minder kans om te overlijden (Guasch-Ferré et al,2013).

Nou moet er natuurlijk wel bij worden gezegd dat de mensen die noten aten vaker een lager BMI hadden en een kleinere buikomvang. Ze waren ook actiever en rookten minder dan de groep mensen die geen noten aten. Daarnaast bleek dat het eten van noten gerelateerd was aan het hebben van een beter dieet met meer groente, fruit en vis. Kortom, het feit dat  mensen in deze groep minder kans hadden om te overlijden is dus waarschijnlijk ook te deels te wijden aan hun gezonde leefstijl. Maar ook dat is goed nieuws, want weer een keer wordt bevestigd waarom het belangrijk is om een gezond dieet aan te houden vol met groente, fruit, vis en noten!

Klik hier voor het recept van deze lekkere salade met walnoten!

Groetjes, Rachèl

Referenties:

Guasch-Ferré, M, Bulló, M, Martínez-González, M.A., Ros, E., Corella, D, Estruch, R, et al. Frequency of nut consumption and mortality risk in the PREDIMED nutrition intervention trial. BMC Medicine, 2013; 11: 164

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *