Kurkuma, een potentieel medicijn?

Vandaag ga ik jullie het een en ander vertellen over het bijzondere specerij ‘kurkuma’. Dit opvallende, felgele specerij staat al eeuwenlang bekend als een traditioneel geneesmiddel. Echter is kurkuma in de afgelopen jaren ook erg veel bestudeerd door middel van wetenschappelijke onderzoek, en wat blijkt: kurkuma is inderdaad een heel interessante stof in de bescherming tegen een groot aantal ziektes! Vandaag leg ik hier meer over uit. Lees je mee?

Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel genoemd, is een Indiase specerij met een opmerkelijke, felgele kleur. Kurkuma wordt gewonnen uit de plant curcuma longa, en wordt voornamelijk geoogst in India . Daar wordt kurkuma, naast het gebruik in de keuken, ook gebruikt voor het verzorgen van wondjes en schrammen en wordt verondersteld te werken als medicijn tegen uiteenlopende ziektes, van trombose tot hersenaandoeningen.

In de wetenschappelijke wereld worden oude, traditionele medicijnen vaak genegeerd aangezien niet bewezen is dat het werkt of waartegen het precies werkt. Hier is sinds kort echter verandering in gekomen voor ‘curcumine’, een van de stoffen in kurkuma, die het tevens de felgele kleur geeft. Vele onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat curcumine een sterk anti-ontstekings effect heeft (Aggarwal & Harikumar, 2008)
Ontstekingen
In ons lichaam zijn er continue micro-ontstekingen gaande op celniveau. Het is aangetoond dat deze ontstekingen een grote rol spelen in veel chronische ziektes, zoals hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, hersenaandoeningen en ook kanker (Aggarwal & Harikumar, 2008)(Jurenka, 2009)( Noorafshan & Ashkani-Esfahani, 2013). Het feit dat curcumine zo’n sterk anti-ontstekingseffect heeft betekend dat het zal kunnen bijdragen aan de preventie of behandeling van deze ziekten. Omdat kurkuma verder een veilige en goedkope stof is, is de interesse naar deze specerij in de wetenschappelijke wereld erg groot geworden en worden er veel onderzoeken mee gedaan.
Aggarwal, B.B., Harikumar, K.B. (2009)
Kanker
Uit deze onderzoeken is o.a. gebleken dat kurkuma een sterke antioxidant is die cellen beschermt tegen beschadiging en de cel gezond houdt. Daarnaast blijkt dat kurkuma in staat is om de groei van kankercellen te remmen of deze zelfs te doden. Het effect in mensen moet nog worden onderzocht, maar in onderzoek op dieren bleek dat kurkuma een remmende werking had op alle drie de fases van het onstaan van kanker (begin, promotie en progressie)(Jurenka, 2009)(Park et al, 2013). Het bleek hierdoor te beschermen tegen onder andere huid-, mond- en darmkanker en te beschermen tegen uitzaaiingen (Surh & Chun, 2007).
Kurkuma staat dus sterk in de belangstelling als medicijn in preventie of behandeling van kanker. Zie ook onderstaand filmpje:

Naast de behandeling van kanker, is kurkuma dus vooral erg interessant voor de preventie van kanker. Het eten van een dagelijkse hoeveelheid kurkuma zou dus de kans op ontwikkeling van kanker kunnen verlagen.

Andere ontstekingsziekten

Uit andere onderzoeken met celculturen of dieren is gebleken dat kurkuma ook een potentiele rol kan spelen als behandeling tegen andere ontstekingsziekten zoals arthritis (een ziekte waarbij de gewrichten ontstoken raken) pancreatitis (een ziekte waarbij het weefsel van de alvleesklier wordt aangetast) en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Chrohn, waarbij de darmwand ontstoken raakt (Jurenka, 2009)

Verouderingsziekten

Studies hebben aangetoond dat curcumine de neerslag van proteïnen in de hersenen, die Alzheimer veroorzaken,  kan verminderen. Onderzoek op muizen heeft aangetoond dat de neerslag van de amyloid-beta-proteïnen (proteïnen die Alzheimer veroorzaken) met 43% verminderd wordt door curcumine (Lim et al, 2001)( Frautschy et al, 2001).

Effect op mensen en opname in ons lichaam

Al met al is gebleken dat kurkuma een veelbelovende stof is in de behandeling en preventie van verschillende ziektes. Uiteraard is hier nog meer onderzoek op mensen voor nodig om het effect werkelijk te kunnen bepalen. De onderzoeken die al zijn gedaan zijn redelijk gunstig, maar het blijkt wel dat kurkuma niet heel goed wordt opgenomen in ons lichaam. Slechts een klein deel van wat we eten wordt opgenomen. Gelukkig is gebleken dat als je kurkuma combineert met zwarte peper of een vetachtige stof zoals olijfolie, de opname vele malen groter is!

Gerechten

Je kunt kurkuma gebruiken in een heel aantal gerechten, om het extra smaak en kleur te geven en het gezonder te maken. Kurkuma wordt gebruikt voor het maken van kerriesaus, vandaar dat dit ook zo’n felle gele kleur heeft,  maar je kunt er nog veel meer mee. Houd deze website daarom in de gaten voor gerechten met kurkuma!

Hopelijk vinden jullie het een interessant artikel en geeft het wat inzicht in wat voeding allemaal voor effect kan hebben op je lichaam!

Groetjes, Rachèl
Referenties
Aggarwal, B.B., Harikumar, K.B. (2009)  Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The international journal of biochemistry & cell biology: 41; 40-59
Jurenka, J.S. (2009) Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa: A Review of Preclinical and Clinical Research. Alternative Medicine Review: 14
Noorafshan, A., Ashkani-Esfahani, S. (2013) A review of therapeutic effects of curcumin. Current pharmaceutical design: 19; 2032-2046
Park, W., Amin A.R, Chen, Z.G., Shin, D.M. (2013) New perspectives of curcumin in cancer prevention. Cancer Prevention Research.
Surh, Y.J., Chun, K.S. (2007) Cancer chemopreventive effects of curcumin. Advances in experimental medicine and biology: 595; 149-72
Lim, G.P., Chu, T., Yang, F. et al (2001) The curry spice curcumin reduces oxidative damage and amyloid pathology in Alzheimer transgenics mouse. Journal of Neuroscience: 21; 8370-8377
Frautschy, S.A., Hu, W., Kim, P. et al (2001) Phenolic anti-inflammatory antioxidant reversal of Abeta-induced cognitive deficits and neuropathology. Neurobiology of Aging: 22; 993-1005

8 thoughts on “Kurkuma, een potentieel medicijn?

 1. Hoi Rachel,

  Je bent goed bezig zeg!! Ik vind het zo grappig dat jij met dezelfde dingen bezig bent als ik.
  Ik gebruik kurkuma ook vaak in een smoothie, beetje lijnzaadolie erbij en klaar ben je.
  Ik volg al je tips hoor…hartstikke leuk!!

  groetjes, Mechelies

  • Hi Mechelies,

   Leuk dat je m’n tips volgt!! Heel grappig inderdaad dat we met dezelfde dingen bezig zijn. Wellicht kunnen wij de catering verzorgen voor de aankomende familie-dag! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *