Wie tegenwoordig de gezondheidstrends een beetje volgt, heeft het waarschijnlijk al meerdere malen voorbij zien komen; kokosnootolie. Hoewel het ondertussen al door steeds meer mensen gebruikt wordt, zetten we in dit artikel de gezondheidsvoordelen voor je op een rij. We kijken daarbij naar de voordelen van zowel inwendig als uitwendig gebruik. We beginnen met het inwendige gebruik, wat wil zeggen dat we met kokosolie gaan koken!

Verbeter je gezondheid

Cholesterol verlagen

Allereerst zorgt kokosnootolie ervoor dat je cholesterol beter in balans komt. Dit komt door het Laurinezuur dat aanwezig is in kokosnootolie. Laurinezuur zorgt ervoor dat er meer goed HDL-cholesterol in je bloed komt. Doordat de hoeveelheid goed HDL-cholesterol in het bloed wordt verhoogd, is het cholesterol beter in balans. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat het de werking van de schildklier verbeterd. Wanneer je schildklier niet goed werkt, is er een verhoogde kans op de aanmaak van het slechte LDL-cholesterol. Door het gebruik van kokosnootolie wordt er meer goed HDL-cholesterol en minder LDL-cholesterol aangemaakt. Ook wordt Laurinezuur door het lichaam omgezet in Monolaurin. Dit is een stof die ook wordt gevonden in moedermelk en je immuunsysteem versterkt.

Afvallen met kokosnootolie

Kokosnootolie bestaat uit middellange keten vetzuren. De precieze functie van deze lange keten vetzuren zullen we nu niet bespreken, maar er zijn wel een aantal belangrijke punten die de voordelen van kokosnootolie benadrukken. De energie uit middellange ketenvetzuren wordt namelijk sneller en effectiever opgenomen door het lichaam dan korteketenvetzuren. Het voordeel van deze snellere en effectievere opname is dat dit vet minder snel wordt benut voor vetopslag. De middellange keten vetzuren worden na het passeren van de maag en opname door de darm namelijk direct in het bloed opgenomen. Hierdoor leveren ze direct energie en wordt bijna niks opgeslagen als lichaamsvet.

Wat voor velen ook interessant is, is dat kokosnootolie positieve effecten heeft indien je wilt afvallen. Er is namelijk een onderzoek gedaan onder mannen waarbij de kilocalorie inname werd vergeleken. Wanneer er kokosnootolie aan het eetpatroon van deze mannen werd toegevoegd, werden er gemiddeld 256 kilocalorieën minder gegeten. Dit zorgde er ook voor dat het gewicht van de testgroep afnam in vergelijking met andere eetpatronen. De testgroep gaf daarnaast ook aan dat de eetlust tijdens het volgen van dit eetpatroon lager was (bron).

Uit onderzoek blijkt ook dat het toevoegen van 15 tot 30 gram middellange keten vetzuren, aanwezig in kokosnootolie, het energieverbruik met gemiddeld zo’n 5% verhoogt. Op dagelijkse basis zou dit er dus al voor kunnen zorgen dat je zo’n 100 kilocalorieën meer verbrand (bron).

Melk? Gebruik kokosnootolie!

Als laatste inwendige voordeel is kokosnootolie goed voor je botten en tanden. Het zorgt er namelijk voor dat calcium en magnesium beter door het lichaam worden opgenomen. Calcium en magnesium zijn belangrijke elementen in het sterk houden van je botten. Daarbij gaan ze ook het verval van je tanden tegen.

Dames opgelet!

Nu zijn we aangekomen bij de voordelen van uitwendig gebruik van kokosnootolie, dus dames; deze is voor jullie! We beginnen met de huid. Kokosnootolie kan namelijk grote voordelen hebben wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een droge huid. Het verbetert namelijk het vocht- en lipidengehalte van je huid (bron). Het kan daarbij ook gebruikt worden als zonnebrandmiddel, aangezien het ongeveer 20% van de ultraviolette straling van de zon tegenhoudt. In deze gevallen kun je de kokosnootolie dus gaan gebruiken als smeersel voor de huid. Let hierbij echter wel op met de hoeveelheid. Door de hoge hoeveelheid vet kan het wat langer duren voordat het product is ingetrokken in de huid.

Kokosnootolie voor je haar!

Indien je last hebt van droge, breekbare haren, is kokosnootolie een erg goede optie. Uit een onderzoek van Marico Industries Ltd. blijkt namelijk dat kokosnootolie beter gebruikt kan worden om haarschade te voorkomen dan bijvoorbeeld zonnebloemolie of normale olie. Kokosnootolie is namelijk beter in staat om het verlies van proteïne in het haar tegen te gaan. Het wordt dan vooral gebruikt voor of nadat het gewassen gaat worden (bron). Voor je haar is het wat lastiger te gebruiken dan als crème, daarom gaan we dit voor je toelichten. Allereerst moet je een beetje kokosnootolie, ongeveer 4 eetlepels, verwarmen. Aangezien kokosnootolie al smelt bij ongeveer 25 graden, kan je dit ook met je handen doen, maar wij zouden adviseren om het te verwarmen in een pannetje of in de magnetron.

Wanneer de kokosnootolie vloeibaar genoeg is, kun je het aanbrengen op je haar. Masseer de kokosnootolie vervolgens door je haren, helemaal tot in de puntjes. Bedek je haar dan met een handdoek of douchemuts, zodat de kokosnootolie goed in je haren kan trekken. Hoe langer het intrekt, hoe beter je haar de olie kan opnemen. Je kunt het dus ook doen vlak voordat je gaat slapen. Tot slot was je je haren net zo lang totdat het niet meer vettig aanvoelt. Je zult al snel merken dat je haar zacht, glanzend en sterker aanvoelt dan voor de behandeling.

Wij zouden kokosnootolie voor zowel inwendig als uitwendig gebruik zeker aanraden. Let er wel op dat de prijs van deze producten vaak wat hoger ligt dan de gewone olijfolie of gezichtscrème die je gewend bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here